Ovo je jedna od boljih cokoladnih torti koje sam jela
Doduse malo sam pristrasna jer sam je ja i pravila ali stvarno ovo je najcokoladnija torta a uopste nije preslatka ( bar ne za mene)
Recept torte je uzet sa bloga Marinas Taste jedino sam promenila dekoraciju i dodala ganas preko torte umesto slaga
Tako socna i mekana Kore odlicne ne mrve se pri deljenju / secenju na polovine nisu ni tvrde nego bas onakve kakve treba da budu
Pravila je dva puta za kratko vreme Zato ima slika dve razlicite torte
Koleginom sinu za rodjendan sam pravila i ljudi su rekli da je bila dobra
Onda da bi mogala da potvrdim to i napisem recept ovde moala sam da potvrdim gradivo i napravila jos jednom
Volim da pravim torte ali imam problem sa dekoracijama Nikad ne znam sta hocu Ne zelim da bude klasicna sa slagom i cveticima jer vecina torti je takva
Ne zelim da bude previse a ne zelim da bude ni dosadna I tako svaki put imam zelju da napravim tortu ali mi masta ne radi najbolje kad je dekoracija u pitanju i uvek sam ne zadovoljna i zato i izbegavam da radim torte
Mozda da mi je samo to posao i da zivim od toga verovatno bi se usavrsila i ispaksirala sta hocu i bila sigurna A i kad se pravi cesto par puta mesecno onda se i stekne i rutina
Ali nije ni ovako lose za nas sto smo amateri
A ukus ove torte morate probati
Pravila sam je nama u kuci za familiju za jedan specijalni dogadjaj Moja cerka ceka bebu i kada su saznali pol deteta imali smo nase familijarno okupljanje
Sada zadnjih godina je popularno kad se sazna pol bebe da se napravi neko malo iznenadjenje za familiju
Roditelji (posto znaju pol deteta) saopstavaju ostaloj familiji busenjem balona koji sadrzi konfete u toj boji kog je pola beba
Vremena su se promenila pa samim tim moramo da pratimo trendove jer deca tako zele
Ja posto nisam znala pol deteta do tog trenutka napravila sam ovu tortu sa roze i plavim bonbonama kao dekoracija sto znaci da odgovara u oba slucaja
Tako da sam se odlucila za dekoraciju sa dva korneta za sladoled napunjena roze i plavim bombonama
Predhodna koja je pravljena koleginom sinu imala je malo vise boja koje su se lepo uklopile sa braon pozadinom
Razlika izmedju te dve torte je bila vrlo mala i u filu Fil prve torte je pravljen sa nutelom dok ova nasa torta je pravljena bez nutele ali sa nekom zamenom za nutelu
Zamena je zbog unukine alergije na lesnike I samim tim ima malo razlike u kremi/ filu
Vi ovu tortu mozete dekorisati sa slag kremom ili samo sa istim cokoladnim filom
Ubaciti razne keksice ili orahe ili vec sta zelite
Masti na volju Kao sto kazem ako imate dobru mastu i usudite se mozete napraviti lepu i smelu dekoraciju
Al se ja raspisah
Evo vam sad i recept
Prave se dve kore od po 5 jaja i posle se kore seku po sredini i dobiju se skupa 4 kore za filovanje
Koristim formu kojoj se skidaju stranice
Forma treba da bude od 24 do 26 cm
Ja sam drugu tortu pravila u jos manjij formi koja je bila velicine 22 cm sa namerom da bude manja a visljatorta
Materijal
5 jaja
5 kasika secera
3 kasika brasna
2 kasika kakao
1 decilitar ulja
Umutiti 5 belanaca u cvrst sam ( nekoliko minuta ) p au to dodati 5 kasika secera muteci dok se secer ne sjedini sa belancima i rastvori
Zatim posle otprilike par minuta ( sam ce biti kao kad se muti za puslice) smanjiti brzinu miksera i dodati zumanca pa u to dodate 1 decilitar ulja u mlazu
Rucno umesajte 3 kasike brasna i 2 kasike kakao i lepo izjednacite smesu
Dobijenu smesu sipate u formu za torte 24 do 26 cm predhodno oblozenim papirom za pecenje i peci u rerni predhodno zagrejanoj na 180 stepeni od 17 do 20 minuta
Na isti nacin ispecite jos jednu ovakvu koru
Ohladjene biskvite poprecno iseci na pola da se dobije od svake kore po 2 dela
Fil
7½decilitara mleka
3 kasika secera
3 pudinga od cokolade
100 grama cokolade
170 grama putera
500 grama nutele ili nogaut kreme ( sta imate i sta volite od tih kremova )
2 kasike secera u prahu ( moze i ne mora ja to radim uvek kad pravim fil pomesam umutim puter sa malo secera u prahu )Valjda navika
Uzeti od 7½ decilitara malo mleka da u njega rastvorite / razmutite 3 pudinga a ostatak mleka stavite u serpu sa 3 kasike secera da prokljuca i mesajte dok se ne zgusne ( klasicno pravljenje pudinga)
Odmah posle toga stavite kockice cokolade da se rastope i sjedine sa kremom
Ohladite krem od pudinga mesajuci ga cesto i pokriti jednom plasticnom folijom pazeci da se ne stvori korica
Kada se pudig ohladio umutiti puter sa 2 kasike secera u prahu i to sjediniti sa cokoladnom kremom
u to dodati nutelu ili eurokrem ili nesto slicno tome po vasoj zelji i izradite lepo sve skupa
Postupak
Ako se odlucite da celu tortu i odozgo premazete filom onda ga podelite na 4 dela i filujte
Odozgo mozete dekorisati samo slagom preko vec nanesenog fila pa ganase preko toga ili se sami odlucite sta vam odgovara
Dekoracija
180 grama slag krema koji se umuti sa mlekom po upustvu
Mozete isfilovati sa ostatkom fila okolo ( jer fila ima dovoljno )
ili kao ja prvu tortu sam isfilovala sa kremom koji je bio od torte i ona dodala ganase
A drugu tortu sam uradila sa filom tanko pa onada malo slag krema okolo pa tek onda ganase odozgo Izbor je na vama
Recept za ganse
200 grama cokolade za mesenje iseckane na sitne kockice i
150 ml slatke pavlake
Slatku pavlaku zagrejati na laganoj vatri da bude toliko topla da kad se prelije cokoladatreba da se otopi i sve lepo sjedini
Zagrejanu pavlaku preliti preko cokaolade mesajuci dok se cokolada ne otopi i ostaviti malo da se prohladi da pocne da se steze da moze da se sipa preko torte i garnira a da ne curi previse