субота, 24. октобар 2020.

Keksici / snite sa dzemom od jagoda

 

 



Jos jedan recept svedskih popularnih keksica /jordgobbssnittar 7Toliko su jednostavni za pravljenje  da ih i deca u skoli  prave 

Jako ukusni i popularni na decijim rodjendanima Ima verzija sa kakaom i ova verzija sa dzemom od jagoda ili dzemom od malina




Za nekih 30- setak keksica treba

125 grama putera sobne temperature

80 grama secera

1 jaje

210 gr brasna

½kasicice praska za pecivo

1 kasicica vanilinog secera

Za filovanje 

5  do 6 kasika dzema od jagoda ili malina ( otprilike oko 2 kasike po duzini )



Glazura


150 grama secera u prahu 

1 kasika soka od iscedjenog  limuna ili pomorandze 


 

 
























Ukljuciti rernu na 175 stepeni

Umutiti puter sobne temperature  sa secerom u prahu penasto ( koliko moze to nije velika kolicina)Dodati jaje a zatim dodati pomesano brasno sa vanilinim secerom i praskom za pecivo


Izraditi sve skupa u lepu glatku masu

Stavite testo na radnu povrsinu sa malo brasna

Podelite testo u 3 jednaka dela / loptice i napravite valjkove od toga u velicini / duzini pleha 


Stavite sve 3 duzine na plehu sa pek papirom ali ostavite razmah izmedju valjkova


Prstom po duzini valjka napravite udubljenje  ( prstom) gde cete puniti sa dzemom ( slika )

Napunite /raspdelite otprilike 1 do 2  kasiku dzema

Peci u zagrejanoj rerni na 175 tacno 15minuta

Kad izvucete pleh iz rerne ostavite da se malo duzine kolaca prohlade ( nekoliko minuta)

Pomesajte secer u prahu sa sokom od limuna da se napravi glazura i pospite  preko  ovih duzina / kolaca 8 kao na slici)

Ostavite jos jedno dva minuta ali nemojte cekati da van se keksi skroz ohlade nego treba da budu mlaki dok ih secete inace ce pucati


Isecite duzine nakoso na snite ( slika dole) otprilike 2 cm sirine i ostavite da se malo prohlade i glazura stegne