Jos jedan recept svedskih popularnih keksica /jordgobbssnittar 7Toliko su jednostavni za pravljenje da ih i deca u skoli prave
Jako ukusni i popularni na decijim rodjendanima Ima verzija sa kakaom i ova verzija sa dzemom od jagoda ili dzemom od malina
Za nekih 30- setak keksica treba
125 grama putera sobne temperature
80 grama secera
1 jaje
210 gr brasna
½kasicice praska za pecivo
1 kasicica vanilinog secera
Za filovanje
5 do 6 kasika dzema od jagoda ili malina ( otprilike oko 2 kasike po duzini )
Glazura
150 grama secera u prahu
1 kasika soka od iscedjenog limuna ili pomorandze
Ukljuciti rernu na 175 stepeni
Umutiti puter sobne temperature sa secerom u prahu penasto ( koliko moze to nije velika kolicina)Dodati jaje a zatim dodati pomesano brasno sa vanilinim secerom i praskom za pecivo
Izraditi sve skupa u lepu glatku masu
Stavite testo na radnu povrsinu sa malo brasna
Podelite testo u 3 jednaka dela / loptice i napravite valjkove od toga u velicini / duzini pleha
Stavite sve 3 duzine na plehu sa pek papirom ali ostavite razmah izmedju valjkova
Prstom po duzini valjka napravite udubljenje ( prstom) gde cete puniti sa dzemom ( slika )
Napunite /raspdelite otprilike 1 do 2 kasiku dzema
Peci u zagrejanoj rerni na 175 tacno 15minuta
Kad izvucete pleh iz rerne ostavite da se malo duzine kolaca prohlade ( nekoliko minuta)
Pomesajte secer u prahu sa sokom od limuna da se napravi glazura i pospite preko ovih duzina / kolaca 8 kao na slici)
Ostavite jos jedno dva minuta ali nemojte cekati da van se keksi skroz ohlade nego treba da budu mlaki dok ih secete inace ce pucati
Isecite duzine nakoso na snite ( slika dole) otprilike 2 cm sirine i ostavite da se malo prohlade i glazura stegne