Ovo se zove popova kosa i prav i se vrlo lako
Onda imamo jednu vrstu pletenice
A ovde ispod su te cuvene lussebullar ili osmice
Recept je isti za sve samo je tehnika / masta za razvlacenje i pravljenje njih
Kolaci pod imenm lussibullar ili lussikatter je vrlo popularni Svedski kolac koji se mesi i sluzi bas za Svetu Luciju 13 decembra Inace u toku decembra i Bozicnih praznika obavezno se umese bar jednom u skoro pa svakoj familiji Inace se bas 13 na sv Luciju kupuju u prodavnici i ranijih godina su bili obavezni u svim firmama uz jutarnju kafu tog datuma
Dan svete Lucije ili ovde Sankta Lucia ili vesnica svetlosti u Skandinavskim zemljama je vrlo
popularan i jedan od praznika koji se slavi po skolama i obdanistima
U mnogim starackim domovima dolaze tada deca iz neke skole u posetu i nastupaju pevajuci pesme koje se pevaju tog dana i budu nagradjeni aplauzom i kolacima
Ovo je jedan od malobrojnih praznika u svedskoj koji nosi ime nekog sveca
Proslava ovakve Lucije na ovaj nacin nastla je dosta kasno negde u 20 veku jer su je malo modernizovali
Ranije se slavila malo drugacije
Slavi se po skolama i obdanistima gde ujutru rano deca pocinju svoj dan tog 13 decembra sa svecicam u rukama
Devojcice u belim dugom haljinama i ona devojcica koju izaberu da bude Lucija ima upaljene svecice na glavi dok ostale devojcice idu za njom sa svecicama u rukama
Decaci su obuceni u braon i zovu se zvezdani decaci koji nose kupaste kape na glavi sa zvezdicom i drze zvezdicu i svecicu u ruci ili dosta njih je obucenu u deda mraza
Obicno su roditelji pozvani tog jutra da dodju i prisustvuju tome i da budu sa decom dok deca izlaze iz mraka ( svetlo je ugaseno) i deca pevaju pesmice koje se pevaju tog dana a zatim se jedu ti kolaci koji se zovu lusibule i peparkake i pije blandsaft ( popularni svedski sok na rastvaranje)
Ovog dana se isto pije glögg
Postoji bez alkoholni i onaj koji ima neki procenat alkohola to je kao kod nas kuvano vino sa bozicnim zacinima ( za odrasle) sa zacinima ili bezalkoholni glögg uz ostale tradicionalne kolace
Deca tog dana otprilike izgledaju ovako
Stare slike mojih unuka od prosle godine Onaj najmanji nije na slici
Ovo je da bi vam docarala otprilike.
E sad posle ovog isrpnog objasnjenja evo i recepta za lusibular
I ovaj kolac ima puno recepta ali svi sadrze safran i manje vise su slicne neke su malo mekanije neke se brzo suse ali u principu ukus je isti i jede se odmah uz kafu
Ja sam isprobala sa godinama mnoge recepte i kao sto rekoh to nije neki meki kolac koji moze da stoji to je u principu kao hleba samo sa ukusom i najbolji je jesti ga odmah ali je tradicionalni i popularan za one koji jedu safran inace prave i bez safrana sa kardemomom
Potrebno je
200 gramaputera
1 do 2 kesice safrana ( on se prodaje u kesicama na gram)
5 decilitara mleka
½ decilitara slatke pavlake
50 grama kvasca
2 jaja
2½ decilitara secera pola kasicice soli
16 do 17 decilitara brasna
Postupak
Otopiti puter u jednoj serpici i u to staviti safran da se pomesa sa tim
Sklonite sa vatre dodajte u to mleko i slatku pavlaku
Stavite kvasac u ciniju u koju cete mesiti i onda sipajte to mleko i puter koje nesme da bude vruce razmutite / pomesajte to sa kvascem i dodajte jaja i so
Dodajete polako brasno i mesite nemojte da dodate od jednom nego polako po potrebi
Ja mesim u asistentu dodavajuci brasno nekih 10 do 15 minuta sve dok se krajevi ne odvoje od cinije onda uzmem malo rucno i formiram loptiu i ostavim da nadolazi 45 do 60 minuta
Za odozgo premazivanje pre pecenja ide
1 jaje
1 kasika slatke pavlake i suvo grozdje Moze i samo sa jajetom bez pavlake
Ja sam zadnji put stavila umesto suvog grozdja perl secer
Mozete samo premazati jajetom i posle kad ih izvucete iz rerne vi ih pospite prah secerom moze i tako
Postupak pravljenja
Postoje razni nacini secenja i motanja ali naj jednostavniji je da podelite testo na 24 delova i svaki taj ( slika dole) deo razvaljatrnapravite valjak i onda ga sa sa jedne i sa druge strane uvijate da bi dobili slovo s iliti 8
Mozete razvuci i naparaviti dve pletenice od kolicine toga testa Gde mozete da stavite puno suvog grozdja u samoj pletenici unutra
Mozete napraviti popovu kosi isto imate sliku dole a od ostatka nesto drugo
Jos jedna varijanta je da od te kolicine testa mozete da podelite na pola i da prvu razvucete i onda da je premazete pomesanim secerom( 4 kasike secera i 3 kasike vanilinog secera zatim dodati oko 100 grama putera sobne temperature) premazati sa tim i odozgo stavite suvo grozdje i urolajte u rolnu i seci makazama ( slika tole) i tako formirati jednu drugu vrstu pletenice
Poredjajte ih na pleh oblozenom pek papirom i ostavite pokrivene da odmaraju 45 minuta
Onda umutite jaje i slatku pavlaku i premazite nadosle kolace
Zabodite na obadve strane po jednu suvu grozdjicu i stavite u vrucu rernu koju ste predhodno ukljucili na 200 stepeni
Peci ih tacno 10 minuta ako su manje ako su vece onda 12 minuta Za one koji nemaju perl secer moxze se poseceriti prah secerom posle pecenja
I naravno uz kolace i malo dekoracije iz kuhinje
Asad prijatan dan vam zelim a ja odoh na posao