Ovaj cimet kolac je laksa verzija cimet rolnica / puzica koja je sad u zadnje vreme postala popularna ovde Pravljena dosta davno ali nikako da stignem da objavim
Ovo je jos jedna verzija Svedskih cimet rolnica sa kremastim punjenjem od cimeta
Prave ih i motaju na razne nacine Sad sam pronasla i ovo skoro pa isto samo malo drugacije
Naravno kod nas u kuci / familiji je cimet jako popularan dali je u kombinaciji sa jabukama ili kao cimet rolnice sve jedno bitno da je cimet unutra
Jedna , dve kockice i casa mleka ili solja kafe i svi zadovoljni
Za one koji vole vredi probati i malo je jednostavnije pri motanju nego uvijati seci Skoro pa kao sa kiflicama Ima dosta njih sto ne vole d aprave kiflice jer misle da je to secenje i uvijanje komplikovano Tako i sto se tice motanja za cimet rolnice Zato je ova verzija malo jednostavnija Namaze se preklopi i to je to
Potrebno je za jedan veliki pleh od sporeta
100 grama margarina
5 decilitara mleka
50 grama kvasca
2 dec secera
13 decilitara namenskog brasna za dizana testa ( meni je toliko tacno otislo sa posipanjem pri razvlacenju )
Kasicica kardemoma ( ako imate ako ne moze i bez)
Punjenje / premazivanje
oko 200 grama margarina sobne temperature
3 do 4 kasika mlevenog cimeta
2 dec secera
2 kesice vanil secera
Premazati 1 umucenim jajetom i ako imate stavite perl secer ako ne moze i bez njega
A mozete pre serviranja posuti malo secera u prahu radi dekoracije
Postupak
Otopiti margarini u to dodati mleko Treba da bude mlako
U jednu ciniju u kojoj cete mesiti izmrviti kvasac i dodajte to mlako mleko i razmutiti da se kvasac otopi
Dodati u to secer, kardemom i na kraju dodavati brasno i umesite glatko testo koje se ne lepi za ruke
Mozda vam nece otici svo brasno zavisi od brasna Pocnite sa 9 decilitara pa polako dodajte jos koliko treba
Testo ne sme da bude trvrdo nego mekano ali da se ne lepi
Ako imate mogucnosti mozete ga mesiti u masini za mesenje
Kada ste ga dobro umesili ostavite pokriveno da odstoji nekih 30 do 45 minuta ustvari da se udupla
Dok testo nadolazi vi umutite margarin sobne temperature sa secerom i vanilinim secerom kremasto tako da moze da se maze po testu sa njime
Pre nego da razvucete testo moram vam reci da se to pece u velikom plehu od sporeta
Nadoslo testo razvucite na radnoj povrsini (sa malo brasna to jest dodajete toliko koliko treba da se ne lepi za radnu povrsinu)dosta veliko jer se ono sklapa ili preklapa i kad se preklopi dobije se velicina pleha od sporeta
Testo kad ste razvukli premazite ga sa kremom po celoj povrsini i preklopite ga 3 puta kao kovertu za pismo
Oda spremite pleh od sporeta i stavite pek papir preko
Kad ste preklopili testo onda ga malo oklagijom lagano poravnajte ili razvucite da bude u velicini pleha
Malo ce biti teze prebaciti ga na pleh ali uspe jer je testo dobro i ne kida se i ne lepi se za ruke
Ali probajte da ga ravnomerno istanjite da vam ne bude po krajevima tanje jer ce se ti krajevi brze ispeci nego sredina i bice suvi
Kada ste ga prebacili u pleh isecite ga ili bolje receno zasecite u kocke onako koliko zelite da vase kocke budu velike
Onda zasecite svaku kocku po malo ( jedno na dva mesta po kocki) makazama
Ukljucite rernu na 200
Pokrite kuhinjskom krpom i ostavite da nadolazi 30 minuta
Premazati jajetom i posuti perl secer ako ga imate inace moze i bez njega
Peci na 200 stepeni 20 minuta ali pazite da vam ne izgore krajevi kao meni Meni su malo bili tamniji jer kad je kolac nadolazio nije bio svugde ravnomeran pa se na nekim mestima brze ispekao
Zato pri kraju ako primetite da vam na pojedinim mestima menja boju i bude tamnije smanjite na 180 i pecite 5 minuta duze
Peceni kolac ostavite malo da odmori pre secenja