четвртак, 23. новембар 2017.

Raspuknuti keksici









Ovo su definitivno najbolji keksici koje sam do sada jela koje sam ja pravila  Za kratko vreme sam ih pravila 4 puta  i svi u kuci ih volimo
  Jeddino sam smanjila duzinu pecenja  Pecem ih 2 minuta krace nego sto stoji na receptu¨
Recept je pronadjen na netu i  ja sam ga davno slikala samo mojim telefonom tako da se samo vidi recept a ne izvor recepta
Osim promene u duzini pecenja izbacila sam isto valjanje kuglica u kristal secer pre valjanja u prah secer Tako da ja sada samo kuglice valajm udirektno u prah secer. i rezultat bude jako dobar 
Mnogo vise secera se zadrzi na njima i budu bas onakve raspuknute
Sem sto su lepog izgleda lepog su i ukusa
Bilo kako bilo ovo je jos jedan recept u nizu recepata sa tim finim keksicima ali ja cu  sve jedno napisati pa ako imate zelju i nemate vec vas neki isprobani slobodno spremite ovaj necete se pokajati,


Da napomenem isprobala sam i sa limunom bele  i nisam bila zadovoljna Posto nisu imali neke sastojke sem  limuna i putera unutra dosta su podsecali samo na hleba  Ali kad prodju svi praznici koji dolaze sad probacu ponovo sa nekim novim sastojcima da vidim da li ce biti bolje.




Potrebno je

200 grama kvalitetne cokolade za mesenje
50 grama maslaca
100 grama kristal secera U receptu stoji da je smedji/ braon secer ali sam ja svaki put koristila obicni
2 jaja
1 burbon vanila secer Ili samo vanilinog secera
prsohvat soli
i pola kasicice praska za pecivo
 200 grama glatkog brasna

Secer u prahu za valjanje




Otopite cokoladu na pari i u to dodati maslac i sve to izjednacite da bude glatko
Ostavite na stanu da se ohladi dok pripremate suve sastojke

Jaja stavite u jednoj cinijici sa secerom i umutiti u penastu masu
Dodajte u to vanilin  secer
Kada ste to dobro umutili sad ostale sastojke ne treba miksati nego dodavanjem mesajte kasikom rucno
Onda dodajte otopljeni puter i cokoladu mesajuci kasikom rucno
Onda kada ste to lepo izjednacili dodajete brasno i pecivo zajedno ali otprilike tu kolicinu brasna dodajte 3 puta mesajuci kasikom dok ne dobijete glatku masu.
Ciniju sa smesom pokrite providnom folijom i ostavite u frizider na nekoliko sati Najbolje je preko noci


Kada ste odlucili da pecete postupak je ovakav

Zagrejte rernu na 180 C
Pripremite jedan veliki pleh od sporeta oblozen pek papirom
Smesu koja je sada jako cvrsta polako vadite rucno ili kasicicom ( prvo ce biti jako tvrda ali stajanjem napolju omeksa) pravite kuglice iste velicine Ja sam moje merila na vagici i bile su otprilike 12 do 14 g tezine A vi odlucite sami
Ako vam se lepi smesa  i tesko rula u loptice samo pokvasite malo ruke
Sada kada ste napravili toliko loptica i potrosili svo testo vi ih uvaljajte spustajte u prah secer i slazite na pek papir
 Nemojte ih stavljati bas gusto jednu pored druge jer ce malo narasti pa ce se zalepiti Napravite malo razmaha izmedju

Pecite ih 11 minuta  da bi ostale vazdusaste i da se ne prepeku ako vam se cini da su mekane nema veze one ce se stegnuti kad se ohlade
 Pazite da vam ne izgore odozgo Mozete probati i sa 10 minuta ako mislite da je previse peceno na 11 minuta
Ostavite ih na plehu da se ohlade a mozete probati i vruce ja ih volim i vruce
Lepe na izgledu  a i na ukusu

Uskoro cu probati da ubacim cimet za Bozicne praznike da vidim kakav ce onda ukus biti
Prijatno!
















петак, 10. новембар 2017.

Karpati torta








 Odlicna torta za ljubitelje princes krofni jer ovo er  torta koja ima isti ukus i iste sastojke

.Odlicna je i  pronadjena na Colinarci.
Pravljena vec dva puta za kratko vreme
Ja  sam dodala otopljenu cokoladu preko krema i visanja ali ne mora ja sam to vise onako za probu
Prvi put pravljena sa vocem i cokoladom cetvrtasta a drugi put sam napravile dve okrugle ( pleh 26 dimenzija) i bez voca nego samo krem i slag kao i  princes krofne

Mi so volimo kremove i princes krofne smo bili zadovoljni
Ustvari ja sam zadovoljna uvek sa slatkisima jer ih volim ...ali nisam ni komplikovamna a imam i moju ceru koja voli svve slatkise i uvek je zadovoljna sa maminim kolacima  ,dok sin nalazi mane...
Dole ispod ovih slika ima novih slika od iste ove torte samo bez voca   i bez slagaA princip pravljenja kora je isti i krema 
Samo mozete dodati voce ile dodati.....

Znaci samo krem izmedju dve kore,
Sve je isto sem forme u kojoj sam pekla i kreme koja nema voce preko i nema slaga.





 Potrebno je za testo

2 decilitara vode
125 grama margarina
2 decilitara brasna
5 jaja
malo soli


Krema

3 pudinga od vanile
1 litra mleka
2 dec secera
250 grama matgarina

I jos potrebno

5 dl tecnoog slaga / slatke pavlake   Uzmite ustvari onoliko koliko mislite sami da je dovoljno Ja sam koristila obicni slag pa zato ne znam tacno koliko treba slatke pavlake.

 Obican slag umucem kiselom vodom ili  mlekom  bude malo vise slatko posto je slag ( u prahu ) mnogo sladji


Secer u prahu za posipanje torte preko pre serviranja

Ako se odlucite da stavite neko voce kao visnje ili maline  onda ih onako malo ukuvajte bez vode naravno jer one same puste vodu pa ih trteba ukuvati
Mozete uzeti 2 konzerve / tegle kompota od bresaka Iscediti  i samo iskoristiti breskve tako sto ih sitno iseckate i stavite preko krema. kad filujete tortu
To sto se voca tice mozete a i ne morate da ga koristite

Ja sam stavila na jednoj polovini visnje a na draugoj ne ali sam negde negde prelila otopljenom hladnom cokoladom preko voca a  ispod slaga.


 U svakom slucaju ako se odlucite za obican slag umutite jedno 5 do 6 kesica po upustvu kako se muti  ili ako se odlucite za neku vrstu slatke pavlake onda uzmite  to i samo je umutite






 Postupak


Vodu i margarin prokuati da provri
Skloniti sa strane i  u to dodati 2 dec brasna i malo soli

To sve samo promesati ne treba ga vise kuvati na ringli nego skloniti i pomesati izjednaciti da dobijete masu  kao za princes krofne
 Sad ga prebacite iz vruce serpe u jednu plasticnu ciniju u kojoj cete moci da mutite mikserom
Masa ne mora da se ohladi skroz  moze da bude  topla  i onda dodajte jedno po jedno jaje muteci mikserom dok ne dobijete glatku masu
Masa bude malo redja nego za princes krofne i lakse se razlije u plehu



Sad zagrejte sporet na 220 C
Kremu podeliti otprilike na dva ista dela da ima za dve kore da ispecete
Stavite pek papir na plehu velicine 25x35 otprilike i polako kasikom ili cime vec razvlacite na pek papir To treba da bude tanka masa koja u jednom momentu je izgledala kao da nece biti dovoljno da se razvuce
Medjutim bude dovoljno na ovu meru pleha koji sam ja koristila sad ako nemate bas takav onda neki centimetar manji moze Sad ne znam kako bi bilo i koliko tanko da je veci pleh
Kad stavite testo u pleh i u sporet posle desetak minuta ce tako narasti da cete u momentu pomisliti da ce izaci iz pleha preko Medjutim ostace tako  i izgledace kao brdasca ili kao planina Zato se valjda i zove tako I treba tako da bude neravno


Sad kada ste razvukli ravnomerno i lepo vi stavite u rernu na pecenje20 minuta na 220 stepeni
Isto tako uraditi i sa drugom korom i ostaviti da se prohlade kore pre filovanja
Jedna preporuka da je bolje napraviti i skuvati puding pre svega toga da bi se hladio dok se kore peku





Kremu skuvati os 3 pudinga u 1 litru mleka i 2 dec secera
 Kuvanje je klasicno kao i uvek kad pravite puding uz mesanje dok se ne ukuva i naravno prvo odvojite malo mleka koje cete umutiti sa prahom od pudinga a ostatak mleka staviti sa secerom da provri
Pa onda u to sasuti  razmuceni puding
 Kuvati nekoliko minuta

 Skuvani  puding prebaciti u plasticnu ciniju radi lakseg hladjenja mesajuci ga sto vise da se ne bi uhvatila korica odozgo ili jos bolje ako mozete skuvajte ga pre pravljenja testa i pecenja i kad skuvate prebacite u plasticnu ciniju i pokrite plasticnom folijom i ostavite tako da se hladi,

 Sad umutite  margarin sa vrlo malo secera u prahu ( kasika secera u prahu) i u to dodajte kasiku po kasiku ohladjenog fila muteci mikserom dok ne dobijete glatku kremu

Umutite slag ili slatku pavlaku

Breskve iz kompota isecite na sitne kockice



Ovo je proces kuvanja visanja


 Cokolada kojom sam prelila kremu od pudinga




Slazite tako sto prvu koru stavite na posluzaonik pa preko toga stavite svu kremu pa stavite voce po zelji Zatim stavite slag pa onda drugu koru

Ostaviti nekoliko sati da to povuce i pre sluzenja posuti secerom u prahu



















Presek torte sa vocem , cokoladom i slagom Ona je malo socnija i podseca na pravu neku tortu







Ovo je klasicna princes krfna u vidu torte koja se zove Karpati zbog tih brda na kori koji podsecaju na planinski lanac  Karpati



петак, 3. новембар 2017.

Mornarski biff





Recept je pronadjen na jednom poznatom Svetskom blogu  i isproban i mislim da je odlican i zato ga delim sa vama

500 grama tanko isecenog ( na snite) krtog govedjeg mesa
3 crna luka isecenog na reznjeve


Otprilike oko 8 vecih krompira isecenih na tanke listice / kolutove kao za musaku

puter i ulje za spremanje

2 grancice lovorovog lista


Za pripremu sosa treba

1½ kasika brasna

3 kasike paradajza iz tetra paka pasiranog

2 kocke za supu govedje

otprilike 2 kasike soje

1 kasika senfa ( moze i nemora ako ne volite ukus)

1 litra vode ili pola piva pola vode

To sa pivom odlucite sami ko koristi alkohol u jelu moze ko se odluci da ne onda moze i voda
 biber


Postupak

Zagrejati rernu na 200 C
Zagrejati / otopiti jedno vece parce putera sa malo ulja u  jednom vecem tiganju i meso proprzi po nekoliko minuta sa obadve strane Nemojte staviti previse mesa odjednom u tiganju jer ce onda meso biti vise kuvano A treba da bude przeno sa obadve stane
Isprzene sniclice skloni sa strane u jedan tanjir da bi u tu masnocu koja je ostala u tiganju napravili sos
Pazite da vam masnoca ne izgori jer cete u njoj praviti sos pa preporucujem da samnjite jacinu  sporeta / ringle
Sad u tu masnocu stavite brasno i sve ostale sastojke sa paradajzom kockama za supu , soja i vodu 1 litar ( ili pivo)
 Sve to ukuvati mesajuci celo vreme nekih 2 do 3 minuta  dok ne napravite sos


U jednu manju serpicu ili drugi tiganj iseceni luk na reznjeve proprziti neki minut na puteru da dobije zlatnu boju da ne izgori
Isecite krompir na reznjeve kao za musaku ali ne mora  mnogo tanko
Pripremite jednu formu ili vatrostalnu ciniju koju cete koristiti za slaganje svega i peci kasnije u rerni
Sad slozite krompir meso pa luk preko toga
Pocnite sa krompirom i zavrsite sa krompirom Sve zavisi koliko vam je duboka vinija u kojoj cete peci toliko slojeva cete staviti
Staviti 2 lista lorbera preko i saspite sav taj sos preko krompira mesa i luka
Pokrijte lepo formu sa alu folijomi peci u sporetu 30 minuta

Posle 30 minuta smanjiti temperaturu na 175C i jos 30 do 40  minuta peci
Sklonite foliju sa toga i ako vam se puno ukuvalo dodajte jos malo vode mozda solju jednu i ostavite jos nekih 20 minuta
To sa tecnoscu ocenite sami jer treba da ima sosa kad jelo bude gotovo pa regulisite sami malo na kraju
Jesti sa salatom po zelji
Svedjani obicno uz to jedu salatu od cvekle ili krastavac salatu