уторак, 30. мај 2017.

Cokoladna torta


Ovo je torta gde se fil i kore prave ujedno pa se podeli na dva dela
 Od te smese se dobije jedan deo koji se pece i prave korice a drugi se koristi kao fil .
Vrlo cudno ali istinito  iste smese samo sto kad se podeli jedno ide na hladjenje u frizider a drugo u rernu.

Recept sam dobila od drugarice Ljilje koje je bila kod mene u gostima  i tako smo je zajedno pravile.

Bas sam bila skepticna kako to ali sam pristala na kraju da je isprobamo i torta  je odlicna.
 Jedini problem je sto se fil ne kuva i jaja nisu termicki obradjena I znam da se dosta njih boji da pravi tako.
Ja licno vrlo cesto pravim markiza tortu gde nema kuvanja fila i nisami imala problema  Pravim isto i jednu keks tortu na slican nacin bez kuvanja Asada pre neki dan sam pravila nesto novo slicno ovome gde se fil ne kuva i uskoro ce stici recept od toga,
 










Potrebno je:

300 grama cokolade za mesenje
4 do 5 kasika mleka
8 jaja koja treba odvojiti belanca od zumanca
150 grama secera
plus 100 grama secera
250 grama putera
50 grama secera u prahu
150 grama mlevene plazme
4 kesice slag kreme umutite po upustvu
 Mada ja moj slag uvek mutim kiselom vodom.


Prvo otopite cokoladu u serpici sa nekoliko kasika mleka recino 4 kasika mleka.

Spremite 3 cinije koje ce vam trebati za spremanje torte

Umutiti 8 belanaca sa 150 grama secera  sipajuci postepeno secer dok mutite i dobijete dobro ulupan sne

U drugoj ciniji ulupati 8 zumanaca sa 100 grama secera muteci dugo da postane belo i gusto

Ulupati / umutiti 250 grama margarina sa 50 grama secera u prahu 

Onda sipati zumanca u belanca polako muteci pa dodati tu prohladjenu cokoladu
U to dodajte umuceni puter

onda u to staviti 150 grama mlevene plazmee

Ja / mi smo ispekle 3 kore  kao i sto se vidi na slikama  i stoji u receptu ali licno mislim da je dovoljno i dve kore da bi ostalo vise fila za mazanje torte jer za moj ukus je bila malcice suva  Spremam se da je pravim uskoro i sigurno cu praviti samo sa dve kore.
Dole u receptu je objasnjenje za 3 kore,

Znaci polovina fila ide na hladjenje u frizider a od ostatka ispecite 3 korice
Mali pleh veliocine 20 x 30    obloziti pek papirom i sipajte po 5 do 6 kasika  smese i lagano kasikom ravnomerno razvucite
 .Peci u zagrejanoj rerni 20 minuta na 180 stepeni ali pazeci da ne izgori
.Kore/ kora ce biti mekane kad se izvuku  iz rerne ali se kasnije kad se ohlade stegnu i budu tvrde'
Korice treba da budu dosta tanke.
Okrenite kore i skinite sa pek papira  pazeci da se ne polome.
Jedino sto je naporno morate cekati da se pleh ohladi  ( ako nemate dva iste velicine) Ja sam pekla u vatrostalnoj ciniji pa se teze hladila  .


Preostalu smesu / fil podeliti na 3 dela da bi imali ravnomerno da premazete po svim korama
Poenta je da se kore dobro namazu filom jer su tvrde i treba da povuku a zato treba fila
 Umutite ta 4 slaga sa mlekom ili sa kiselom vodom. Taj slag cete mazati preko svakog fila ali ostavite vise od pola za  odozgo.
Pripremite posluzaonik na kome cete sloziti tortu.
Stavite prvo koru pa fil pa slag Pa onda opet kora pa fil pa slag....kora pa fil pa dosta slaga na kraju. 
Torta treba da odstoji najmanje 1 dan da korice povuku fil A meni je bila najbolja 3 dana.







Ta smesa izgleda ovako

Stavljajte po 5 do 6 kasika i polako kasikom razvucite po plehu u kome cete peci.
Na receptu je stajalo da se korice peku na alu foliji i prve dve smo tako uradile ali ja sam htele da isprobam i vidim razliku ako pecem na pek papiru,
Tako da sam zadnju koru ispekla na pek papiru i nisam pronasla nikakvu razliku Ali sam jako radoznala zasto na alu foliji ali Ljilja nije znala odgovor..
..Pa vi koje budete citale ovo ako znate odgovor pomozite mi u ovome

Ovo dole je vec filovanje torte




Torta mora ranije bar najmanje jedan dan da se napravi.
Licno mislim da je bila najbolja treceg dana







Prijatno
Ako neko ima nesto slicno ili je probao ostavite komentar sa nekim savetom
Hvala vam

понедељак, 22. мај 2017.

Sarajlije / Puzici



Ovo sam sasvim slucajno pronasla  na Coolinarci  i  delovalo je kao  nesto sto bi mogla probati da napravim
Receno i  uradjeno. Doduse pravila sam po receptu od kilograma brasna ali licno mislim da je previse a pogotovu sto je nas troje u kuci  Od kilograma brasna bude oko 23 do 25 hlebica koje nemamo sanse nas troje  da pojedemo za jedan dan.

Testo je odlicno jedno od boljih koje sam radila jer ja obozavam testa i znam odmah po razvlacenju sta cu praviti ponovo a sta ne,
Danas je bio lep dan pa smo rostiljali i onda sam danas ponovo napravila ove zamotuljke / sarajlije ali pola mere .
Neznam zasto se tako zovu ali sam pronasla samo par recepta pod ovim imenom. Ni jedam nije isti Ima nekih slatkih tipa baklava koje zovu tako,ima puzicia urolovanih i punjeni sirom i ove sto sam ja pravila gde se sir stavlja odozgo Moze sir i spanac ako volite

.Gospodja koja je napisala recept nema mnogo slika vec  objasnjenje kako se pravi pa sam ja malo improvizovala i napravila onako kako sam ja mislila da treba
Danas sam dobila 15puzica














 Potrebni materijal za otprilike 25 puzica
Ako hocete manje onda smanjite sastojke na pola.

1 kg brasna
500 ml mleka
2 jaja
4 kasikice soli
4 kasike ulja
1 kvasac
2 kasike secera

Za prelivanje 100 grama margarina
½ soljice od kafe  ulja

Za punjenje
 Sir





Zamesite testo od kvasca.  mleka . soli , secera. jaja .brasna  i ulja
Zameseno testo ostavite da odstoji 10 minuta.

Posto nije bilo objasnjenja ja sam zamesila standard razmutila kvasac sa mlakim mlekom i secerom i ostavila 2 -3 minuta i onda to sasula u pripremljeno brasni i ostatak sastojaka i zamesila masinom za mesenje Mesila nekoliko minuta a zatim ga stavila na radnu povrsinu i doradila malo rukom Ostavila 10 minuta da odmara,
Kada je testo odmorilo onda sam ga podelila / isekla nozem na iste delove ( otprilike ) i dobila loptice,


U receptu stoji da treba rukom da se malo testo razvuce  i da se urola da se dobiju puzici  Medjutim ja sam to uradila pomocu oklagije  ga rastanjila i onda uvila u puzice.




Puzice slagala u podmazan pleh  .U sredinu napravila udubljenje i stavila sir .medjutim to je prvi put bilo malo sira Ovog puta sam se odlucila da pomocu jedne kuhinjske alatke( ono sto vadi sredinu iz jabuke i semenke iz paprike) napravila malo vece udubljenje  i onda u njega spustila malo vise sira jer je ukusnije tako.
Kada sam ih sve napunila onda sam ih prekrila kuhinjskim peskirom i ostavilada odstoje 1 sat i 30 minuta ali ne na mnogo toplom mestu
 Znaci ne pored vruce rerne ili toplog sporeta.




Zagrejati rernu na 200 stepeni.
Otopite 100 grama margarina i stavite 4 kasika ulja u to .Prvi put sam samo sa tim prelila puzice pre pecenja ali sam zato drugi put u to dodala malo zatar zacin i sa time zajedno premazala ili posipala tim puterom Bogami skoro da su plivale u tome pre pecenja
Za kilazu nas sto volimo testo odlicno.Ali je zato testo jako mekano i ukusno posebno ako se stavi malo nekog slanijeg zacina Zatar je odlican  dodatak pogacama i hlebovima.

 Ovo je sa zatarom


 A ovo je samo sa puterom i uljem


 Peci nekih 20 minuta na 200 stepeni.U receptu stoji dok ne porumenie a  meni je to bilo otprilike toliko i nije stajalo na kojoj temperaturi.
Mogu vam reci da se tope u ustima i da su odlicne.
Mozda moje i nisu bile naizgled  savrsene ali to je dokaz da nisam ni perfekcionista niti profesionalac ni u kuvanju i mesenju a ni u slikanju Ali volim da mesim i da podelim sa vama
Jorgovani su tek sada procvetali kod nas i naravno ne traju dugo kad su u vazni ali sam sve jedno morala da ih uberem pa makar da ih imam i dan dva...A sad odoh da spavam puno je sati...
Pozdrav







петак, 19. мај 2017.

Musli kolac / hleba za dorucak







Recept pronadjen iz novina koje se zovu Hembakat

  Vrlo cesto isprobavam njihove recepte.

Hleba odlican za doruckak   a dosta poseca na  nasu pogacu sa praskom  za pecivo

Jadranka Zivkovics foto.



Jadranka Zivkovics foto.





Jadranka Zivkovics foto.



Jadranka Zivkovics foto.


Jadranka Zivkovics foto.

Jadranka Zivkovics foto.



Musli u hlebu je nesto novo za mene  i jako  je ukusan  Ovaj kolac/ hleba je gotov za manje od pola sata i pogodan je za jutarnje pravljenje jer dok pijete kafu hleba ja gotov.To nije klasicni hleba  vise je kao pogaca Ako hocete da bude sladji stavite vise meda a ako hocete slani  klasicni hleb onda manje meda vise soli A to mozete sami da  odlucite.

Za 6 parceta malenog hleba potrebno vam je.


5 decilitara brasna
2½ kasicice praska za pecivo
1 kasicica soli
50 gram putera sobne temperature
1 kasika meda
2½decilitara mleka
1½ dec muslia po zelji Ja sam koristila sa vocem i suvim grozdjem i brusnicom A vi mozete uzeti neki drugi na primem sa lesnjacima i ostalim voecem koje volite.

Garniranje odozgo;

1 saka mislija za odozgo


Pravljenje vrlo jednostavno


Ukljuciti rernu na 230 stepeni

Izmesati brasno prasak za pecivo i so u jednoj ciniji
U to dodati puter / margarin sobne temperature i rucno mrviti / spajaj to brasno sa puterom dok se ne izjednaci'
Ddati meda i mleka i onda kasikom izradite koliko moze jedno lepljivo testo
 Dodati musli na kraju u to.
To netreba dugo mesiti
Na jednom malom plehicu stavite pek papir i to testo napravite u jedan krug velicine mozda 23 cm a treba da bude nekih 2 cm debljine.Kada ste formirali  krug vi ga onda sa tupim delom noza zasecite  na nekih 6 delova ali ne secete do kraja nego samo da obelezite hleb kao na slici dole .

Pokvasite malo ruku vodom i stavite preko hleba a preko odozgo stavite jedno 2 pune kasike muslija

Stavite hleba u sredini sporeta na temperaturi od 230 stepeni  15 do 17 minuta.
Ostavite da malo odmori pre upotrebe.
Ja obicno moj uvijem u jedan kuhinjski peskir.



Jadranka Zivkovics foto.



Jadranka Zivkovics foto.





Jadranka Zivkovics foto.



 Jadranka Zivkovics foto.

среда, 10. мај 2017.

Kolac od rendanih jabuka sa grizom

Ovaj kolac sam davno jela kod moje komsinice jedne zene u godinama  koja se druzila sa mojom svekrvom i pomislila kako starije zene prave  vrlo cudne i jednostavne kolace Verovatno kolace iz njihove mladosti  pri tom vrlo jeftine i prakticne Napominjem bila sam mlada ...a evo mene sada sa jednim takvim kolacom  u mojoj kuhinji.
Moram da priznam nisam nesto bila bas odusevljena ali sam ga uvek sedeci sa njima na dvoristu  ispijajuci kaficu slatko pojela
Njen je bio sa mlevenim orasima a ja sam stavila kokos i seckane orahe u nedostatku dovoljno orahaha u kuci.



E sad  to je  kolac koga volis ili nevolis
Mom muzu se svideo jer   nije kremast a nije ni suv odlican uz kaficu i plus nije sladak puno
Ja i dalje imam neko nepoverenje u ukusu ali to je stvar ukusa.
Sledeci put cu ga napraviti skroz sa orasima i mlevenim i seckanim. Naravno bez cimeta ali cu probati sa orasima da iskombinujem malo morski orah da podseca na ukus mlevenog zita
 Naravno ako bude dobro napisacu i staviti nove slike ispod ovih ovde.
U svakom slucaju mije ni skup za pravlemje pa ga vredi isprobati i onda cete znati dali ga volite ili ne

Za patispanj je potrebno:


2 jaja
100 grama kokosa
200 grama psenicnog griza
300 grama rendanih jabuka
300  grama secera
3 kasike brasna
250 ml  mleka
 1 kesica prasa za pecivo
Malo cimeta kasicica dve radi ukusa ako volite ukus cimeta.
oko 50 grama seckanih oraha

Glazura


200 grama cokolade
 50grama  margarina
3 do 4 kasika slatke pavlake





Nista specijalno ne treba raditi na ovome kolacu
Izrendajte jabuke
Iseckajte orahe 
Griz , brasno , prasak za pecivoi kokos  pomesajte zajedno i stavite malo cimeta u to
Secer i jaja umutiti penasto i u to dodati mleka pa onda suve sastojke I na kraju dodate jabuke i seckane orahe.
Pleh  velicine 28 x 20 ili  manju tepsiju podmazati margarinom i posuti brasnom
 Ja sam naravno kao uvek stavila pek papir
.Ali napomena ako koristite pek papir kao ja onda ispeceni kolac i prohladjeni onda uklonite papir pre nego da stavite glazuru
Peci na 200 stepeni 25 do 30 minuta






Prohladjeni kolac prelijte glazurom po vasoj zelji .Mozete samo otopiti cokoladu sa nekoliko kasika ulja i mleka A mozete je napraviti sa puterom i cokoladom ili vec kako vam odgovara Svi mi imamo neku svoju naviku
Ja obicno pravim glazuru sa slatkom pavlakom  Stavim pavlaku u serpici i polomljenu cokoladu na kockice i spustim  putera u to muteci kasikom dok ne postane glatko I sa tim prelijem kolac Zavisi koja cokolada se koristi i kvalitet cokolade nekad treba malo vise pavlake