Ovo je torta gde se fil i kore prave ujedno pa se podeli na dva dela
Od te smese se dobije jedan deo koji se pece i prave korice a drugi se koristi kao fil .
Vrlo cudno ali istinito iste smese samo sto kad se podeli jedno ide na hladjenje u frizider a drugo u rernu.
Recept sam dobila od drugarice Ljilje koje je bila kod mene u gostima i tako smo je zajedno pravile.
Bas sam bila skepticna kako to ali sam pristala na kraju da je isprobamo i torta je odlicna.
Jedini problem je sto se fil ne kuva i jaja nisu termicki obradjena I znam da se dosta njih boji da pravi tako.
Ja licno vrlo cesto pravim markiza tortu gde nema kuvanja fila i nisami imala problema Pravim isto i jednu keks tortu na slican nacin bez kuvanja Asada pre neki dan sam pravila nesto novo slicno ovome gde se fil ne kuva i uskoro ce stici recept od toga,
Potrebno je:
300 grama cokolade za mesenje
4 do 5 kasika mleka
8 jaja koja treba odvojiti belanca od zumanca
150 grama secera
plus 100 grama secera
250 grama putera
50 grama secera u prahu
150 grama mlevene plazme
4 kesice slag kreme umutite po upustvu
Mada ja moj slag uvek mutim kiselom vodom.
Prvo otopite cokoladu u serpici sa nekoliko kasika mleka recino 4 kasika mleka.
Spremite 3 cinije koje ce vam trebati za spremanje torte
Umutiti 8 belanaca sa 150 grama secera sipajuci postepeno secer dok mutite i dobijete dobro ulupan sne
U drugoj ciniji ulupati 8 zumanaca sa 100 grama secera muteci dugo da postane belo i gusto
Ulupati / umutiti 250 grama margarina sa 50 grama secera u prahu
Onda sipati zumanca u belanca polako muteci pa dodati tu prohladjenu cokoladu
U to dodajte umuceni puter
onda u to staviti 150 grama mlevene plazmee
Ja / mi smo ispekle 3 kore kao i sto se vidi na slikama i stoji u receptu ali licno mislim da je dovoljno i dve kore da bi ostalo vise fila za mazanje torte jer za moj ukus je bila malcice suva Spremam se da je pravim uskoro i sigurno cu praviti samo sa dve kore.
Dole u receptu je objasnjenje za 3 kore,
Znaci polovina fila ide na hladjenje u frizider a od ostatka ispecite 3 korice
Mali pleh veliocine 20 x 30 obloziti pek papirom i sipajte po 5 do 6 kasika smese i lagano kasikom ravnomerno razvucite
.Peci u zagrejanoj rerni 20 minuta na 180 stepeni ali pazeci da ne izgori
.Kore/ kora ce biti mekane kad se izvuku iz rerne ali se kasnije kad se ohlade stegnu i budu tvrde'
Korice treba da budu dosta tanke.
Okrenite kore i skinite sa pek papira pazeci da se ne polome.
Jedino sto je naporno morate cekati da se pleh ohladi ( ako nemate dva iste velicine) Ja sam pekla u vatrostalnoj ciniji pa se teze hladila .
Preostalu smesu / fil podeliti na 3 dela da bi imali ravnomerno da premazete po svim korama
Poenta je da se kore dobro namazu filom jer su tvrde i treba da povuku a zato treba fila
Umutite ta 4 slaga sa mlekom ili sa kiselom vodom. Taj slag cete mazati preko svakog fila ali ostavite vise od pola za odozgo.
Pripremite posluzaonik na kome cete sloziti tortu.
Stavite prvo koru pa fil pa slag Pa onda opet kora pa fil pa slag....kora pa fil pa dosta slaga na kraju.
Torta treba da odstoji najmanje 1 dan da korice povuku fil A meni je bila najbolja 3 dana.
Ta smesa izgleda ovako
Stavljajte po 5 do 6 kasika i polako kasikom razvucite po plehu u kome cete peci.
Na receptu je stajalo da se korice peku na alu foliji i prve dve smo tako uradile ali ja sam htele da isprobam i vidim razliku ako pecem na pek papiru,
Tako da sam zadnju koru ispekla na pek papiru i nisam pronasla nikakvu razliku Ali sam jako radoznala zasto na alu foliji ali Ljilja nije znala odgovor..
..Pa vi koje budete citale ovo ako znate odgovor pomozite mi u ovome
Ovo dole je vec filovanje torte
Torta mora ranije bar najmanje jedan dan da se napravi.
Licno mislim da je bila najbolja treceg dana
Prijatno
Ako neko ima nesto slicno ili je probao ostavite komentar sa nekim savetom
Hvala vam