субота, 30. мај 2015.

Pripreme....

Kod mene / nas su uveliko pripreme  za proslavu unukovog 4 rodjendana . Cerka i ja smo vec krenule sa nekim stvarima koje su mogle da se zavrse ranije a nesto ce morati istog dana . Evo sada malo slicica i ideja za proslavu decijih rodjendana u privatnoj reziji .

 Cake pops i mramorna keks torta...
 Salvete i papirnati fiseci za bombone ...

 Papir za torte sam ofarbala bojama i dobila male fiseke za bombone ...

 Cake pops napravljeni od balerine keksa i nutele....


 Baloni spremni  za sutra...
 Slova sam ove godine ofarbala u zeleno/ prosle godine su bila plava

 Paviljong / sator je spreman i ceka decicu ( u nadi da nece biti kise ) Kisa je padala cele noci i celo jutro tako da su male sanse da ce  biti lepo za sedenje na dvoristu. Najverovatnije ce biti u kuci nazalost....deca vole prostranstvo
 Bombone su isto tu

 U 3 boje zelene , plave i zute

 Keksice koje sam isto napravila
 Bice jos interesantnih slicica ali one ce doci posle rodjendana  .....

петак, 29. мај 2015.

Pecurke u slanini


Pecurke u slanini ili hleba od pecuraka u slanini je idealan za prilog uz neko peceno meso i malo salate i mozete imati nedeljni rucak ili docekati goste sa tim. Pravila sam ga nekoliko puta ranijih godina  i sad sam resila ponovo da ga isprobam. Recept je uzet iz nekih nasih novina pre mnogo godina.Jako sam zadovoljna i sa ukusom i sa receptom.


Za 6 osoba je potrebno.
1sa,mpinjona ili vrganja,
300 grama sredine suvog hleba,
 3 jaja,
200ml mleka,
 100 grama rendanog sira ( kackavalja, parmesana)
 200 pancete ( grama slanine na reznjeve tanke )
 1 cen belog luka
 50 grama putera ( za przenje luka i pecurki )
 jedna veza persuna ( moze i smrzuti)
1 glavica crnog luka
, so
i biber
 Priprema....

 Hleba natopljen mlekom  posle 5 minuta pomesajte sa jajima.
 poredjate slaninu/ pancetu u formu kao na slici
 Pomesate isprzeni luk sa jajima i hlebom
 Zabodete cele pecurke u to
 Stavite preko rendani kackavalj....
 Zatvorite sve to pancetom...

 Ispeceno izvuci iz forme ( pusti dosta masti od slanine pa da bi se ta mast ocedila) mi sacekati da se malo ohladi pre serviranja
 Mi smo danas imali rostilj uz to...

Postupak pravljenja;

Od  kolicine pecurki ostavite 4-5 celih pecurki a ostale isecite na sitne listove
Izvucite sredinu hleba i izmrvite rukom i prelijte sa mlekom da malo se hleba omeksa
U tiganju na  puteru isprzite crni luk ( isecen na reznjeve) , dodajte beli luk ispasiran ( da bi ostavio vise mirisa) , dodajte pecurke ( ali samo one sto su isecene) i przite jos nekoliko minuta. dodajte soli ii bibera.
Ukljucite rernu na 190.
  Blago  izgnjecite hleba i  iscedite i stavite u jednu vecu ciniju, dodajte przene pecurke u to persun i jaja . Dobro promesajte da bi dobili kompaktnu masu.
Puterom namazite malo formu ( duguljasti kalup za hleba zapremine 1 litar) ili ga oblozite masnim / pek papirom .
Zatim taj kalup formu ( verovatno moze i kuglof manji nisam probala ali sigurno moze)oblozite listovima slanine/ pancete tako da krajevi vize sa strane ( da bi posle mogli da pokrijete tu smesu slaninom)
 Napunite kalup sa onom smesom i utisnite te pecurke u sredini i poravnajte masu
.Preklopite tom slaninom koja je virila vani i pecite u rerni oko pola sata.kada izvadite ostavite da se to malo ohladi i kasnije izvadite iz kalupa  na tanjir i posluziti  uz nesto sto sami odlucite sta ce biti.
Mi smo danas rostiljali pilece raznjice i  imali kupus salatu uz to.

среда, 27. мај 2015.

Fritirane banane i sladoled


Fritirane banane servirane sa sladoledom i sosem od djumbira su me odusevile kada sam ih jela prvi put. Obicno  ih jedem u Kineskom restoranu  tamo su naravno najbolje ali ni ove u kucnoj varijanti nisu lose kad ih pozelimo.



Pripremite sos tako sto cete zagrejati  u serpici 1½ decilitra javorovog sirupa ili meda ( posto nisam bas sigurna da svako od nas ima javorovog sirupa kod kuce moze i med)
3 kasicice vanilinog secera,
3 kasicice secera,
1 kasicica sirceta,
1 do 2 kasicice rendanog djumbira ili djumbira u prahu. To sve izmesati i zagrejati malo da se ukusi i sastojci sjedine.

Za frititanje vam treba ( za ovu kolicinu)  4 banane podeljene ( kao na slici)






2 decilitara brasna
1 jaje
1 kasicica praska za pecivo
1 do 1½ decilitara hladne vode.
Umutiti zajedno brasno vodu i pecivo i u to dodati umuceno jaje .
Podeljene banane spustati u smesu i zatim ih stavljhati u vrelo ulje ( spremljeno i zagrejano otprilike na 175  stepeni)
Staviti nekoliko od jednom i prziti ( ulja treba da ima dosta u serpici  otprilike 5 cm od dna serpe) ne dugo dok porumene . Banane servirari na tanjiru sa kuglom sladoleda po zelji i sosem odozgo..


уторак, 26. мај 2015.

Keks torta


Ovo je jedna jednostavna i brza keks torta bez kuvanja fila , jedio je malo sladja za one koji ne vole puno slatko. Mozete smanjiti kolicinu prah secera posto ima cokolade  u kremi.



Potrbno je ;
500 grama keksa ( ja nisam merila nego sam stavila 6 x 3 reda keksa na dnu i posle jos jednom tako , znaci 36 keksa )
250 grama neslanog putera
250 grama secera u prahu ( moze i manje)
150 grama cokolade za mesenja
malo ruma
malo mleka za umakanje keksa
Za odozgo 150 grama crne cokolade i 100 grama bele( bela moze i nemora)


 Popredjati  na posluzaoniku  keks predhodno umocen u mleko i pripremite fil .

.Fil se priprema tako sto se muti 250 grama putra sa prah secerom i u to se dodaje otopljena cokolada i malo rum extrata
 Kada ste poredjali keks stavite fil preko toga pa opet keks ( predhodno umocen u mleko)
.Preko keksa premazite cokoladnom glazurom po zelji ( mozete staviti kokos preko toga ) a mozete kao ja ovog puta i belu cokoladu da bi se dobila mramorna glazura.

 Fil koji ide izmedju keksa




 Cokoladna glazura koja ide odozgo


 I bela cokolada da bi izgledalo ovako....






петак, 22. мај 2015.

Puter kifle

Juce sam isprobala jos jednu vrstu kifli koje su mi se jako svidile samo ih ne bude mnogo od jedne mere , tako ako se odlucite da pravite ( ovaj recept ) duplirajte meru i ja cu isto to uraditi.
Ukusne su i prazne ili sa salamom ja sam ih pravila sa feta sirom i sa kackavaljem i pojeli smo ih za pola sata.
Definitivno nesto sto ce uskoro se naci na mom stolu u mojoj kuhinji.

Recept;
200 ml  mleka
200 ml vode,
1 kasika secera,

2 kasika soli
25 grama kvasca,
 4 kasike ulja,
 1 jaje i 1 zumanac
 i oko 700 grama brasna,( mozda ce trebati malo vise brasna od napisane kolicine)
 150 grama putera za premazivanje( sobne temperature)
i oko 60 do 100 grama putera za odozgo pre pecenja
 1 jaje i susam za odozgo
Fil ;
 sir i belanca umucena 2 komada i sir po zelji koliko hocete da vam kifle budu bogato  napunjene ali recimo 300 grama.

Staviti secer , mleko , vodu i kvasac i 100 grama brasna    da uskisne nekih 15 minuta pokriveno ispod krpe .U nadoslu smesu sipati ulje jaja i mesiti postepeno dodavajuci brasno dok ne potrosite sve i dobijete glatku testo ali ne tvrdo. Ako testo bude tvrdo i tesko se razvija onda kifle budu tvrde i suve.
Zameseno testo odmah podeliti na 8 loptica i svaku lopticu razvuci oklagijom  ili rukom otprilike 20 cm . Sedam  jufki ( sem zadnje)   premazati bogato margarinom i stavljati jednu preko druge ( zadnju ne treba mazati) i oklagijom ravuci  veliku koru debljine 3 do 4 cm . Iseci 12 do 16 delova- trouglova od tog testa ( u zavisnosti koliko velike kifle hocete da pravite) Puniti pripremljenim sirom  , uvijati kao kifle i redjati u pleh na kome je pek papir.
Kiflice premazi umucenim jajetom ili samo zumancetom ( to je do vas ko kako hoce  moze po zelji ) i posuti susamom i na svaku kiflicu staviti po malu kockicu putera.
Kiflice odmah peci nemora da nadolazwe jer nadodju bogato dok se peku. Pecenje je na 250 -220 na kraju a netreba duze od 15 - 20 minuta to jest dok ne porumene .Sto se tice pecenja to zavisi od sporeta a i sami vidimo kad otprilike je gotovo.